Виготовлення акваріуму в домашніх умовах

Акваріум

Виготовлення акваріуму самостійно в домашніх умовах дозволяє значно здешевити ціну входження в акваріумістику. Крім цього, після освоєння навиків можна буде налагодити виготовлення акваріумів на замовлення, розпочати свій маленький бізнес.

Найважливішим моментом для виготовлення акваріуму є його розмір. Якщо Ви недостатньо володієте навичками склеювання акваріумів рекомендуємо розпочати виготовлення з акваріуму невелиго об'єму (до 40 літрів). Після того як Ви достатньо освоїте всі процеси виготовлення, то можна переходити до виготовлення акваріуму в 100 та більше літрів. Якщо з першого разу у Вас не вийде склеїти акваріум без огріхів не засмучуйтеся, розберіть його, зачистіть і обезжирте шви та спробуйте склеїти його знову.

Обираємо скло для акваріуму.

Коли ви обираєте скло , приділіть особливу увагу сорту скла. Сорти скла для акваріума лежать в інтервалі М1 - М8. Сорт М1 вважається найвищим , і як ви розумієте , чим вище сорт , тим і якість буде краще. Взагалі рекомендується застосовувати сорт не нижче М3 , краще не ризикувати. Якщо ви вирішили зробити акваріум для дому , краще з матеріалом скла особливо не мудрувати . Звичайне вітринне скло - ось те , що прекрасно підійде. Йдете в будь-яку нормальну скляну майстерню і сміливо купуєте. Тільки при покупці , обов'язково роздивіться скло уважно , переконайтеся , що на ньому немає ні тріщин , ні подряпин або ж якихось вкраплень. Потім як вибрали скло , визначіться з його товщиною . В цьому вам допоможе спеціальна таблиця. (Див. нижче) Як бути з розмірами самого акваріума ? Дуже просто. З об'єм акваріума ви маєте визначитися і на основі цього розрахувати розміри, або ж за потрібними вам габаритами розрахувати об'єм. Так от , об'єм обчислюється за формулою:

V=l.a.h , де

l - довжина акваріума, a - його ширина,  h - висота. Перемноживши ці параметри ми отримаємо об'єм акваріума. Майте лише на увазі, що по цій формулі ми отримаємо об'єм в см3. Щоб отримати об'єм в літрах потрібно поділити результат на 1000, оскільки в 1л міститься 1000 см3 рідини.

Таблиця розрахунку товщини скла, в залежності від розмірів:

Таблиця визначення товщини скла

Що мається на увазі під ребрами жорсткості? В якості ребер будуть використовуватися смужки скла, які будуть зміцнювати стінки акваріума від прогину , так як тиск води так само треба враховувати. Ребра жорсткості потрібно робити такої ж товщини, як і товщина скла акваріума, довжину брати таку ж, ширини близько 5 сантиметрів буде достатньо. Якщо акваріум більше півметра в довжину, наявність ребер жорсткості є обов'язковою умовою (однак це не виключає можливості встановлення ребер на акваріуми менших об'ємів). Клеїти їх потрібно під прямим кутом до лицьових і бічних поверхонь скла.

Крім збільшення міцності самого акваріуму, ребра жорсткості дають можливість покласти зверху покривне скло, плюс, його зручно переносити. Якщо ж довжина акваріуму більше півтора метри до ребер жорсткості встановлюють ще й стяжки. Це смужки скла, аналогічні ребровим , тільки вони клеяться до ребер жорсткості біля самого дна або знизу самих ребер. Ширини близько 5 сантиметрів цілком буде достатньо.

 Як бути з нарізкою скла?

Начебто зі склом і його параметрами все ясно. Інший момент - як його розкроїти? Якщо ви майстерно володієте склорізом - тоді можете нарізати скло самостійно. Але якщо ви в своїх силах не впевнені, нехай за вас це зробить досвідчений скляр. Краще самому не розкроювати, це дуже не просто. Та й ще, зазвичай у вартість скла входить його порізка. А якщо ви знайшли хорошу майстерню, то там будуть різати скло не звичайним склорізом , а спеціальним верстатом: за допомогою верстату будуть більш точні розміри, більш якісні зрізи. Ці параметри сильно впливають на якість склейки акваріума, та й зовнішній вигляд буде більш акуратним. Якщо ви плануєте робити маленький акваріум, то можете попросити щоб ​​вам зробили деталі з обрізків. Вас ціна дуже приємно здивує. Є так само такі сервіси, де можуть обробити кромки скла. В цілях безпеки це дуже важливо. Якщо такої послуги ви не знайдете, не турбуйтеся. Візьмете і обробите зрізи самостійно вдома за допомогою наждаку. Якщо ви вирішили зробити акваріум своїми руками, приготуйтеся до важкої та копіткої праці.

Яким повинен бути клей для майбутнього акваріума?

Однозначно це силіконовий клей. Ось тільки бажано переконатися в тому, що:

  1. Обраний вами герметик є 100-процентним силіконом ;
  2. Він є придатним для акваріумів.

Прочитайте уважно інформацію на тюбику. Хочу вас відразу попередити, на ринку можна знайти спеціальні протигрибкові герметики, але вони дуже згубно впливають на живі організми акваріума. Пам'ятайте про це! Оптимальним і перевіреним варіантом вважається SomaFix. Придбати акваріумний силікон SomaFix ви можете на нашій фірмі за дуже привабливою ціною. Перейдіть за цим посиланням, щоб переглянути ціну на силікон. З маркою герметика ви вже визначилися, тепер потрібно визначитися з кольором клею. Він буває безбарвний та чорний. Якщо ви вибрали чорний герметик, то знайте, з цим герметиком повинні бути чітко дотримані границі, та й виглядає він краще в акваріумах за сотню літрів. З безбарвним герметиком інша ситуація. З ним не так видно похибки склейки і вон є універсальним. Підсумок: для новачка краще буде безбарвний герметик. Через те, що клей туго вичавлюється з тюбика, купіть для цих цілей спеціальний пістолет. З ним буде зручніше. Пістолет для силікону ви також можете придбати в нас на фірмі.

Починаємо склеювати акваріум.

Що знадобиться для склеювання?

  1. Точильний камінчик (краще буде м'який);
  2. Двадцяти кубовий шприц;
  3. Серветки теж згодяться;
  4. Лезо або канцелярський ніж (вам потрібно буде зрізати залишки клею);
  5. Пляшечка знежирювача;

Є два основних способи склеювання:

  1. Стінки клеяться на дно;
  2. Стінки обклеюються навколо дна акваріума.

Дуже часто в літературі та Інтернеті піарять другий спосіб. Але як показує практика та відгуки майстрів, перший спосіб так само дуже добрий і по міцності він ніяк не поступається. Деякі майстри кажуть, що він більш зручний у застосуванні. Ось на його прикладі і розповімо Вам технологію виготовлення акваріума своїми руками у себе вдома. При використанні цього методу головне враховуйте, що бокова стінка робиться коротше ширини дна акваріума на 2 товщини акваріумного скла + міліметр запасу.
Крок перший. Якщо кромки стека в майстерні не зашліфовані, вам тоді доведеться робити це самому. Зробити це необхідно, інакше ви не уникнете порізів. Вдома це краще робити так: набираєте сантиметрів 15 води у ванну, кладете на дно рушник (махровий відмінно підійде) і ставите скло на рушник. Трохи змочуєте точильний камінчик і акуратненько сточуємо кромки. Не обробляйте каменем зрізані поверхні! Силікон краще тримається якщо поверхня гладка, а не шорстка.
Крок другий. Як тільки процедура обробки кромок підійшла до кінця, скло добре витираємо, сушимо а як слід, знежирюємо скла з торців ацетоном або спиртом.
Крок третій. Укладаємо дно майбутнього акваріума туди, де йому належить сохнути. Тільки не забудьте підстелити під нього щось. Папір має прекрасно підійти. Накручуємо на тюбик з герметиком носик, відрізаємо кінчик так , щоб отвір в носику був 2/3 товщини скла, яке ми будемо клеїти. Звичайно, чим зріз буде вище, тим отвір буде меншим. Потім беремо в руки передню стінку акваріума і на її торець наносимо рівномірно шар герметика з тюбика . (У випадках , якщо ви клеїте скло четвірку (4мм), більш зручно силікон наносити за допомогою двадцяти кубового шприца. Силіконова "ковбаска" буде не така товста. Та й прибирати залишків клею вам доведеться не так багато. Пам'ятайте , якщо ви наносите шар силікону , намагайтеся не допускати утворення порожнин і зменшення товщини шву. Через них міцність склеювання буде порушена, і таким чином, ви ризикуєте втратити надійність і герметичність свого майбутнього акваріума. Якщо ви побачили подібні речі, намагайтеся їх швидко видалити. Піднесіть щільно носик тюбика з клеєм і видавіть в порожнину трохи клею, щоб утворилася порожнина була заповненою. Після нанесення клею беремо передню стінку і акуратно ставимо її на дно вашого акваріума. Сильно не придавлюйте, інакше буде багато надлишків клею, і їх вам доведеться зрізати лезом або канцелярським ножем. Силікон така штука, що чим товстіше буде шар, тим він краще і міцніше буде тримати. При склеюванні акваріумів намагайтеся не допускати того, щоб залишки клею виділялися з обох сторін шва. Що вилізло назовні , залишаємо так як є, нічого поки чіпати ми не будемо. Нехай як слід просохне, а потім акуратно зріжемо. Приклеєну передню стінку потрібно буде тимчасово оперти на щось аби не впала.
Крок четвертий. Отже , передня стінка приклеєна, починаємо клеїти бічну стінку аналогічним чином. Намащуємо рівномірним шаром бічний і нижній торець бокового скла силіконом і акуратно клеїмо . Коли клеїте бічну стінку звертайте увагу на стики, намагайтеся не допускати скосів. Як приклеїли бічну стінку, гляньте на якість силікону в місцях з'єднання. Зараз це стане значно зручніше і ви будете знати, наскільки рівномірно був розподілений герметик на бічному стику. У цьому випадку, бічну стінку вже підпирати не потрібно.
Крок п'ятий. Отже, спосіб ви зрозуміли, і подальших дві грані ви будете клеїти аналогічним чином. Головне стежте за якістю стиків, це дуже важливо. Коли склеюєте вертикальні стінки, краще сильно не притискати їх один до одного, інакше ви видірвете вже приклеєне поблизу дна акваріума.

Інструкція

Покрокова інструкція з склеювання акваріуму.

Крок шостий. Ось в такому вигляді наш акваріум залишаєте стояти на тому ж самому місці на 24 години щоб ​​просох герметик. Ні в якому разі його не рухайте, інакше можете порушити клейові шви.
Крок сьомий. Після того, як пройшла доба , починаємо клеїти в акваріум ребра жорсткості, якщо звичайно в них є необхідність. Для цього перевертаємо акваріум на бік. Мажемо рівномірно ребро жорсткості з трьох сторін герметиком (дві ширини і по всій довжині). Запам'ятайте один важливий момент, якщо клеїте ребра. У цьому процесі головне як слід промазати клеєм довгу сторону. Далі акуратно клеїмо . Тепер знову чекаєте добу поки висохне. Якщо клеїте маленький акваріу, достатньо буде доби для того, щоб висох клей, якщо ж великий - краще зачекайте 48 годин.
Крок восьмий. Після того як висохне силікон, нам потрібно обрізати залишки клею, який вистипив зі швів. Беремо лезо і акуратненько уздовж шва зрізаємо залишок клею. Усередині акваріума можна в принципі не зрізати, особливо якщо ви клеїли безбарвним клеєм. Вода повинна все приховати і кидатися в очі це не буде.
Крок дев'ятий. Начебто все, тепер треба обов'язково перевірити герметичність вашого нового акваріума. Починаєте заповнювати його водою, краще звичайно повністю і в тому місці, щоб якщо раптом він почне протікати, не було б потім проблем. Так, водою залили , тепер залиште його на пару годин постояти з водою. Після декількох годин перевірте стан швів, якщо ви не помітили ніяких протікань води, то у вас тоді все прекрасно вийшло. Першу воду в новому акваріумі потрібно витримати протягом 24-х годин, після чого її злити, вкласти на дно грунт, заповнити новою водою, додати акваріумну хімію для першого старту акваріуму і почекати кілька діб для формування азотного та бактеріального балансу. Після чого можна висаджувати водорості та заселяти акваріум.

Як бути, якщо з'явилося протікання?

У саморобного акваріума може виникнути кілька помилок. Як показує досвід, від виробу поспішати позбуватися не варто, все можна виправити, треба тільки знати як і якими зусиллями. Нижче наведено кілька типових прикладів з ліквідації протікання в акваріумі.
Приклад № 1. Протікання в кутку акваріума. Як бути в такому випадку? Беремо на палець трохи силікону і з деякою силою втиснути його в кут з внутрішньої сторони акваріума. Проводити такі операції можна навіть якщо в акваріумі є вода. Якщо таким чином проблема не вирішилася, вам потрібно буде повністю розрізати ваш шов, що найцікавіше, вам потрібно буде вирізати 2 стінки вашого акваріума. Після того як ви зняли пару стінок, лезом зачистили від силікону кромки, заново знежирили, промазали силіконом і склеїли.
Приклад № 2 Протікання в самому шві Як тут вчинити? Спочатку краще спробуйте видалити частину шва. На його місце починайте вдавлювати силікон. Якщо ні до чого це не призвело, то вам доведеться вирізати дві стінки як у першому прикладі.
Приклад № 3 Дрібні бульбашки в ряд. Якщо в таких місцях немає протікання, то краще нічого не робіть, як показує практика, такі акваріуми стоять тривалий час і проблем з ними не спостерігається.


Відеоінструкція

Ваша IP адреса: 18.220.126.5
Google+
Copyright © 2024 ТзОВ Фірма ЛАВІСС. Powered by Zen Cart