Маркування фарб

Лакофарбові матеріали призначені для отримання покриттів, що використовуються для захисту матеріалів від руйнування (металів - від корозії, дерева - від гниття) і створення заданих декоративних властивостей.

За експлуатаційними властивостями лакофарбові покриття (також і лакофарбові матеріали) поділяються на масло-, бензо-, водо-і атмосферостійкі, термостійкі, хімічно стійкі, електроізоляційні і спеціального призначення.

До лакофарбових матеріалів спеціального призначення належать світловідбивні, що світяться, вогнезахисні, антибіологічні (зменшують обростання морськими мікроорганізмами підводних частин гідроспоруд та судів), антишумові.

За зовнішнім виглядом (ступінь глянцю, наявність дефектів) лакофарбові покриття прийнято підрозділяти на 4 класи:
Клас покриттяПоверхняВимоги до поверхні
І
Рівна, гладка однотонна.Не допускаються дефекти, видимі без застосування збільшувальних приладів.
IIРівна, гладка, однотонна або з характерним малюнком.Допускаються окремі малопомітні без застосування збільшувальних приладів смітинки, сліди зачищення, рисики і штрихи.
IIIОднотонна, гладка або з характерним малюнком.Допускаються окремі малопомітні без застосування збільшувальних приладів смітинки, сліди зачищення, риски і штрихи, а також нерівності,пов'язані зі станом поверхні, що фарбується .
IVОднотонна з характерним малюнком.Допускаються нерівності, пов'язані зі станом поверхні, що фарбується, і інші дефекти, які не впливають на захисні властивості покриття.

Покриття I класу забезпечують наступні лакофарбові матеріали:
  • Меламіноалкідні емалі МЛ-197, МЛ-110;
  • Ефіроцелюлозні (емаль НЦ-132)
  • Алкідні емалі ПФ-115.
Покриття II класу забезпечують емалі МЛ-12, МЛ-165, МЛ-158, а також емалі ХВ (на основі низьков'язкої перхлорвінілової смоли). Кожному лакофарбового матеріалу присвоюються найменування та позначення, що складається з букв і цифр. Перша група означає вид лакофарбового матеріалу і записується словом - шпаклівка, грунтовка, фарба, емаль, лак. Друга група вказує тип використовуваної плівкоутворюючої речовини, що позначається двома літерами - ГФ, ПФ, МЛ і т.д.
Лакофарбові матеріали (ЛКМ) на основі поліконденсаційних смол:

АУ - Алкідноуретанові
УР - Поліуретанові (емаль УР-1524)
ГФ - Гліфтальовий (грунтовка ГФ-021)
ФА - Фенолоалкідні
КО - Кремнійорганічні (емаль КО-88)
ФО - Фенольні
МЛ - Меламінові
ЦГ - Циклогексанові
МЧ - Сечовини (карбамідні)
ЕП - Епоксидні (шпаклівка ЕП-0010)
ПЛ - Поліефірні насичені
ЕТ - Етріфталеві
ПФ - Пентафталеві (емаль ПФ-115)
ЕФ - Епоксиефірні
ПЕ - Поліефірні ненасичені
Лакофарбові матеріали (ЛКМ) на основі полімеризації смол:
АК - Поліакрилатні
МС - Масляно-і алкідностірольні
ВА - Полівінілацетатні
ВС - На основі кополімерів вінілацетату
ХВ - Перхлорвінілові
КЧ - Каучукові
ХС - На основі кополімерів вінілхлориду
ВЛ - Полівінілацетальні
ФП - Фторопластові
Лакофарбові матеріали (ЛКМ) на основі природних смол:
ЯН - Бурштинові
МА - Масляні
БТ - Бітумні
ШЛ - Шелачні
КФ - Каніфольні
Лакофарбові матеріали (ЛКМ) на основі ефірів целюлози:
АБ - Ацетобутіратоцелюлозні
НЦ - Нітроцелюлозні
АЦ - Ацетилцелюлозні
ЕЦ - Етилцелюлозні
Третя група вказує на можливі умови експлуатації і призначення лакофарбового матеріалу, що позначаються однією цифрою від 1 до 9, як зазначено в таблиці нижче.
00 - Шпаклівки
0 - Грунтовки
1 - Атмосферостійкі
2 - Обмежено атмосферостійкі
3 - Захисні, консерваційні
4 - Водостійкі
5 - Спеціальні
6 - Маслобензостійкі
7 - Хімічно стійкі
8 - Термостійкі
9 - Електроізоляційні
Четверта група - це просто порядковий номер, присвоєний лакофарбового матеріалу при його розробці, що позначається однією, двома або трьома цифрами (емаль ПФ-115, лак ПФ-283). П'ята група (для пігментованих лакофарбових матеріалів) вказує колір повним словом (грунтовка ГФ-021 сіра).

Емалі, наприклад емаль ПФ-115 або емаль НЦ-132, і фарби призначені для створення верхніх шарів покриття, до яких висуваються жорсткі вимоги по стійкості до впливу зовнішніх факторів і декоративності.

Грунтовки - це суспензії пігментів у плівкоутворювальній речовині, які після висихання утворюють непрозору однорідну плівку. Грунтовки, наприклад грунтовка ГФ-021, призначаються для нанесення першого шару покриття, тому до них пред'являються високі вимоги. Вони повинні забезпечувати гарне зчеплення плівки (адгезію) з поверхнею, що фарбується, і з покривних матеріалів, наносяться по грунтовці (міжслойна адгезія). Крім того, грунтовки повинні надійно захищати поверхню виробів і мати високу корозійну стійкість. Для цього до складу грунтовки вводять спеціальні пігменти.

Шпаклівки - матеріали з високим вмістом сухого залишку, що представляють собою густу масу, що складається з суміші наповнювачів та пігментів у плівкоутворювальній речовині. Шпаклівки використовуються для заповнення нерівностей і заглибин, згладжування поверхні, що фарбується. Як правило, шпаклівку наносять на попередньо загрунтовану поверхню, рідше - на метал.

Лаки - велика група лакофарбових матеріалів, що представляють собою розчини плівкоутворювальних речовин в органічних розчинниках або воді. Після висихання лаків утворюється тверда прозора плівка.

Лаки (НЦ-218, ПФ-283) використовують для одержання прозорих покриттів, коли потрібно захистити й одночасно зберегти (або особливо підкреслити) структуру поверхні, що фарбується, головним чином дорогих порід деревини. У цьому випадку лаки наносять безпосередньо на підготовлену поверхню виробу. Часто лак наносять як останній шар у системі багатошарового покриття для додання йому гарного зовнішнього вигляду або підвищення експлуатаційних властивостей.

Оліфи - плівкоутворювачі, одержувані на основі рослинних олій, що пройшли спеціальну обробку (окислювання або тривалий прогрів при високих температурах), з додаванням сикативів і розчинників. Оліфи висихають на повітрі, утворюючи м'які еластичні плівки з невисокими механічними і захисними властивостями.
Ваша IP адреса: 3.128.205.109
Google+
Copyright © 2024 ТзОВ Фірма ЛАВІСС. Powered by Zen Cart